Scheidsrechter zijn!Fluiten kan leuk zijn, ook in een belangrijke spannende wedstrijd. Zaterdag speelde Sittardia DC 1 (derde) tegen Noav DC2 (gedeelde eerste) en Josefien was scheidsrechter.

handbal5

Het was een aantrekkelijke en spannende wedstrijd waarbij het er in het begin naar uitzag dat Noav de klus wel ging k

laren.  Ze haalden de rust met een 0-2 voorsprong. Vanaf de tribune waren de Noav supporters het niet altijd eens met de beslissingen van de scheidsrechter. “Maar het was toch 2x echt dik cirkel”, zegt Josefien, “één keer beoordeelde ik een situatie fout en toen had ik Noav een strafworp moeten geven. De speelster schoot vanuit de hoek, naast. Ik da

cht nog: ze heeft nog goed kunnen schieten. Maar achteraf gezien werd ze waarschijnlijk toch vastgehouden want ze lag met pijn op de grond. Maar ik had het te laat door en liet doorspelen.”

Afbeelding2

 

In de 2e helft kwam Sittardia sterk terug. Josefien:  “Twee keer gaf ik beide teams een terechte strafworp”. Sittardia kwam voor te staan. “Een aantal keren viel een meisje van Noav,die dan echt wel pijn had, maar dat kwam niet door een overtreding”. De eindstand was 5-4 voor Sittardia.

Als scheidsrechter heb je soms met veel emotie langs de lijn te maken en ook daar moet je tegen kunnen. Josefien: “Bijvoorbeeld dat na de wedstrijd zowel de coach als haar dochter, de betere speelster van Noav, allebei huilden. Schijnbaar kostte hen dit het kampioenschap! De coach mopperde: ik kom nooit meer naar deze hal, altijd hetzelfde……. “. Daar moet je dan als scheidsrechter ook mee omgaan. “Ik dacht, dat heb ik weer, een belangrijke wedstrijd goed fluiten en dan zo’n reactie”.

scheidsrechter

 

Wat is dan een belangrijke eigenschap voor een scheidsrechter? “Ik heb naar eer en geweten gefloten, dat is het belangrijkst. En ja,  ik zie niet alles en kan niet alles zien, terwijl mensen op de tribune alleen al vanwege hun positie er beter voor zitten en niet op álles moeten letten. Maar wat je niet ziet kan je niet fluiten! ”

 

Als scheidsrechter krijg je toch ook wel complimenten? “Ja hoor en daar ben ik blij mee. Zo was ik blij met de woorden van ONZE ouders die zeiden dat ik maar 1 foutje had gemaakt, jawel, de niet gegeven strafworp in de eerste helft op de hoek. Dat goede gevoel had ik nl. zelf ook en dat is het belangrijkste.”

Verder is bij ons POS belangrijk: plezier, opleiden en samenwerken. “Ja, en dat zie je terug. Onze speelsters spelen op alle plaatsen en met plezier, dat zie je niet bij elke vereniging terug. Ook vinden wij bij de C’s een wedstrijd nooit zo belangrijk dat je emotioneel reageert, nou ja, wel als je heel blij bent, natuurlijk…”

Geef een reactie

  • FMWorld-federico-mahora-fmgroup-fmpoint-logo
    sponsorklikslider